Crunchfish offentliggör bokslutskommuniké för 2020

2021-02-18|

Crunchfish AB (”Crunchfish”) offentliggör idag bokslutskommuniké för det fjärde kvartalet samt helåret 2020. Rapporten finns tillgänglig som bilagt dokument samt på bolagets hemsida (https://www.crunchfish.com/investors/rapporter-och-dokument/). Nedan följer en kort sammanfattning av delårsrapporten.

 

Koncernens siffror i korthet 2020-10-01
2020-12-31
2019-10-01
2019-12-31
2020-01-01
2020-12-31
2019-01-01
2019-12-31
Omsättning (SEK) 3 634 487 5 526 211 10 883 365 14 564 834
Resultat före skatt (SEK) –5 880 294 -4 191 996 –25 335 425 -24 000 506
Resultat per aktie (SEK) -0,21 -0,16 -0,91 -0,97
Soliditet (%) 78,6% 84,5% 78,6% 84,5%
Kassa vid periodens utgång (SEK) 8 667 692 13 180 571 8 667 692 13 180 571

 

VD Joachim Samuelsson kommenterar

”Crunchfish är ett techbolag i absolut världsklass som löser framtidens utmaningar på radikalt nya sätt. Vi låter aldrig tekniken diktera villkoren, utan anpassar den alltid efter vad som passar oss människor bäst. Med brett fokus attackerar Crunchfish morgondagens utmaningar med innovativa lösningar inom vitt skilda områden som betalning, matsvinn, interaktion i närheten samt geststyrning för smarta glasögon. Brokig lista, men också skälet till att vi kommer bidra till morgondagens samhälle. Med en sällsynt kombination av mod och tekniskt kunnande tar vi oss an de mest skiftande vardagsutmaningar inom fem lösningsområden.”

Ladda ner rapport som PDF

Missa inte en längre intervju om Q4 2020 med Joachim Samuelsson, som finns tillgänglig här: https://www.youtube.com/watch?v=1_S7t-ds8G0

Väsentliga händelser under och efter Q4

Digital CashPartners och avtal
Crunchfishs Digital Cash-lösningar har antagits i ett teknologipartnerprogram hos ett ledande internationell betalnätverk. Crunchfish kommer få tillgång till specifikationer och verktyg som möjliggör integration och certifiering i deras betalningsnätverk.

Crunchfish lanserar partnerstrategi för Digital Cash. Ett ekosystem för Digital Cash Partners kommer bli enormt viktigt vid kommersialiseringen av Crunchfishs lösningar för Digital Cash. Genom samarbeten med aktörer inom kompletterande teknologiområden öppnar Crunchfish upp marknadskanaler, nya geografiska marknader och strategiska kundsegment. Med några partners redan på plats, definierar Crunchfish nu ett ekosystem för Digital Cash i syfte att snabbt skala upp försäljningen och få global spridning av bolagets lösningar.

Crunchfish, pionjär inom lösningar för Digital Cash, och eCurrency, ledande inom Central Bank Digital Currency (CBDC), meddelar att bolagen ingått partnerskap #2 för att erbjuda offlinebetalningar med riksbanksvaluta. Avtalet är ett Technical & Marketing Partnership Agreement som kombinerar Crunchfishs offline- och privata betalningar med eCurrencys säkra och beprövade CBDC-lösning för att kunna erbjuda enastående mångsidighet, säkerhet och effektivitet i CBDC-betalningar. Det gemensamma erbjudandet för offlinebetalningar med riksbanksvaluta säkerställer att CBDC kan förvaras och användas säkert av alla, när som helst och var som helst, vilket ger universella kvaliteter för tillgänglighet för fysisk valuta i digital form.

Crunchfish ingår Technical & Marketing Partnership Agreement #3 med neoEYED Inc. för att använda beteendebaserad biometri i syfte att stärka säkerheten i Crunchfishs lösningar för Digital Cash.

Crunchfish lägger till Digital Cash Partner #4 genom ett Technical & Marketing Partnership Agreement med DigitSecure Singapore Pte Ltd, för att erbjuda Crunchfishs Digital Cash-lösningar i DigitSecures globalt PCI-certifierade EMV-betalningsplattform SoftPOS.

Crunchfish ingår Technical & Marketing Partnership Agreement #5 med Taisys Technologies Co., Ltd. Som möjliggör att Digital Cash även kan implementeras i feature phones. Digital Cash kan nu implementeras på alla typer av betalinstrument – smartphones, betalkort och nu även feature phones.

Patent och uppfinningar
För ett år sedan annonserade Crunchfish Digital Cash som en viktig innovation med avveckling av betalningar i två steg, först offline och sedan online. Denna revolutionerande uppfinning har nu utvecklats till att även inkludera Digital Cash på betalkort. Genom att blippa ett kort på en mobil kan användaren öka upp sin balans eller betala till en offlineplånbok på en annan mobil. Dessa användningsområden är relevanta för såväl dagens betallösningar som riksbanksvaluta CBDC för att erbjuda människor ett betalsätt som är mycket enkelt att använda.

Crunchfish har utvecklat en alternativ lösning som digitaliserar kontanter där säkerheten istället är baserad på digital signering av både transaktionerna och bankens individuellt konfigurerbara riskparametrar. Detta är en patentsökt lösning utan tredjeparts-produkter där offlinesaldot och övriga riskparametrar hanteras säkert.

Crunchfish breddar sin patentsökta Offline Wallet-lösning till att även stödja mobila kortbetalningar. Ett offline-saldo som hanteras säkert i betalarens mobilapp möjliggör kortbetalningar offline, eftersom godkännandet av betalningen sker offline när betalningen initieras, istället för efteråt i en uppkopplad kortterminal. Att erbjuda offline-betalningar till kortindustrin gör Crunchfishs Offline Wallet mycket mer internationellt skalbar. Partnerdiskussioner med kortföretag har inletts.

Crunchfish förenklar sin Offline Wallet-lösning för mobila betalningar, utan att ge avkall på säkerheten. Enbart personappen som hanterar mobilens offline-saldo behöver vara säkrad. Crunchfish patentsökta lösning blir därmed flexiblare, mer skalbar och enklare att rulla ut i marknaden. Förenklingen accelererar bolagets partnerdiskussioner i Indien och skapar även intresse hos betaltjänster på andra marknader.

Crunchfish annonserar en ny patentsökt innovation som även gör betaltjänster internationellt interoperativa genom ett globalt rotcertifikat av Digital Cash-tjänsten. Även betalning i andra länder blir möjligt genom hantering av valutakurser offline. Uppfinningen är extremt värdefull från ett internationellt perspektiv eftersom betaltjänster – kort, realtidbetalning och CBDC – kan användas tillsammans över landsgränser. Även nationell interoperabilitet mellan olika betaltjänster är viktigt, inte minst för att åstadkomma en snabb utrullning av riksbanksvaluta CBDC.

Nyheter och media
En ny #HemmaHos-intervju med Joachim Samuelsson av Finwire publiceras den 17 februari.

Under oktober och november 2020 anordnade Digitaliseringsnätverket i Sveriges Riksdag tillsammans med Crunchfish och Svensk Handel en webinarserie i tre delar om statens roll på den digitala betalmarknaden. Moderator för samtliga webinarier var Joachim Samuelsson, VD för Crunchfish.

Crunchfish presenterade på Aktiedagen i Lund. VD Joachim Samuelsson beskrev bolaget på temat Solving for the future med fokus på Digital Cash, samt hur vår partnerstrategi kommer att accelerera marknadsutrullningen och revolutionera digital betalning.

Cash is dead, long live cash! I Sverige är kontanterna på väg att försvinna helt. Då försvinner marknadens bästa betalmedel eftersom kontanter är det enda som alltid fungerar och aldrig äventyrar din personliga integritet. Kanske är de historia inom bara tre år och då är det bråttom att ta fram ett digitalt alternativ som har samma fina egenskaper som kontanter.

Den 14 december startar Crunchfish sin andra intervjusäsong ”Cash goes digital – a payment pandemic”. Denna säsong kommer huvudsakligen att fokusera på Crunchfishs lösningar för digitala kontanter, vårt radikala nytänk och våra nya teknologier inom betalområdet. Intervjuerna finns tillgängliga på Crunchfishs hemsida.

Cash is king of digital payments. Kontanter är det bästa betalmedlet. De fungerar alltid, är lätta att hantera och skyddar den personliga integriteten. Dessa egenskaper måste värnas när kontanterna blir digitala. Förändringen kommer gå fort eftersom digitala kontanter kommer att finnas i alla mobila plånböcker framöver.

Den 2 december presenterade Crunchfish på Västra Hamnen Investerardag. VD Joachim Samuelsson berättade om bolagets fokus på digitala kontanter och förklarade innebörden av ”Cash is dead, long live cash!”.

Blippit
Crunchfish lägger en tillverkningsorder på 500 Blippit-appterminaler där merparten avser utrullning till en ledande svensk leverantör av betaltjänster och kassor under 2021. Utrullningen är viktig för bolaget eftersom Blippit nu kommer att börja användas i svensk handel.

Food Waste
Crunchfish ökar sin satsning på sitt koncept för dynamisk prissättning av en vara, baserad på varans individuella egenskaper som exempelvis bäst-före-datum eller batchnummer, för att minska matsvinnet. Lösningen bygger på GS1 Digital Link och är baserad på en metod för vilken Crunchfish under 2020 erhållit ett svenskt patent.

Crunchfish minskar matsvinnet – vill du vara med? En tredjedel av all mat som produceras slängs och det är kostsamt för både samhället och miljön. Techbolaget Crunchfish har uppfunnit ett sätt som räddar maten genom att ge konsumenter belöning direkt i kassan. Detta förändrar köpbeteenden i grunden och kommer att bidra till en drastisk minskning av matsvinn i handeln.

Nearby
Crunchfish har av det kinesiska patentverket fått förhandsbesked om att patentansökan 201580067460.9 i Kina kommer att beviljas inom kort. Patentet skyddar bred och fundamental funktionalitet när närhetsbaserad interaktion appliceras i sociala applikationer. Patentet blir det första kinesiska patentet för Crunchfish Proximity. Patentskyddet gäller till november 2034 och har tidigare beviljats i Sverige och USA. En ansökning i Europa har också lämnats in.

Dhruv Singh, sedan tidigare verksam som affärsutvecklare i bolagets team i Indien, har utsetts till ny affärsområdesansvarig för Crunchfishs lösningsområde Nearby. I detta affärsområde finns Crunchfishs lösningar för hur man med sin mobiltelefon kan upptäcka och kommunicera med allt och alla som befinner sig i närheten och nyttja att mobilen är just mobil och inte en stationär dator. Crunchfish har 14 patentsökta uppfinningar inom området varav 12 blivit beviljade.

Gestures
Crunchfish är stolta att nu kunna börja leverera nästa generations geststyrningsteknologi – XR Skeleton 1.0 till kunder och partners. Produkten – som detekterar och följer 21 punkter på respektive hand i tre dimensioner med en helt vanlig mobilkamera – har under hösten kompletterats med ytterligare gester och förfinad följsamhet och är nu klar för leverans till kunder och partners för användning i kommersiella produkter.

Crunchfish ingår ett tilläggsavtal med mobiltelefontillverkaren OPPO, som innebär att OPPO tillsammans med flera systerbolag kommer använda Crunchfishs mjukvara för geststyrning i kommande mobiltelefonmodeller. Det nya avtalet löper till december 2022 och inkluderar en licens för användning av fördefinierade gester inom specifika applikationsområden. Det garanterade ordervärdet är $250,000 USD med en affärsmodell som medger högre belopp under avtalstiden.

Bolagshändelser
Crunchfish ingår avtal om finansiering på 25 MSEK med bolagets två största ägare, Crunchfishs VD Joachim Samuelsson och Midroc Invest AB, som företräds av bolagets styrelseordförande Göran Linder. Finansiering utgörs av ett lånelöfte på 25 MSEK som bolaget kan avropa vid ett eller flera tillfällen under en löptid om 14 månader, från den 18 december 2020 till den 17 februari 2022. Marknadsmässig ersättning för lånelöftet och eventuella upptagna lån utgår.

Crunchfish lanserar sin nya hemsida som visar bolagets fem lösningsområden – Digital Cash, Blippit, Food Waste, Nearby och Gestures.

Patrik Lindeberg utses till ny VD för dotterbolaget Crunchfish Proximity AB. Patrik Lindeberg innehar sedan tidigare även rollen som Vice President Global Sales för Crunchfish. Joachim Samuelsson, som tidigare varit VD för både Crunchfish Proximity AB och koncernen, kommer nu kunna lägga hela sin tid på arbetet som koncern-VD.

En uppdaterad analys från Västra Hamnen Corporate Finance av Crunchfish, med titeln ”Crunchfish: Offline for all”, publicerades den 17 november.

Linda Kronby utses till ny VD för Blippit AB. Linda Kronby anställdes i mars 2020, arbetar idag som Senior Business Developer för Crunchfish och är även kommersiellt ansvarig för bolagets affärsområde Food Waste. Linda har över 15 års erfarenhet av affärsutveckling inom dagligvaruhandel från både Nielsen och GS1 Sweden.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Joachim Samuelsson, VD
+46 708 46 47 88

joachim.samuelsson@crunchfish.com

Ulf Rogius Svensson, IR & Marketing Manager
+46 733 26 81 05

ulf.rogius.svensson@crunchfish.com

Denna information är sådan information som Crunchfish AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 18 februari 2021.

Västra Hamnen Corporate Finance AB är Certified Adviser. Epost: ca@vhcorp.se. Telefon +46 40 200 250.