Reflektioner från världen största mobilmässa

Mobile World Congress i Barcelona avslutas idag. En enorm smältdegel där branschfolk från hela världen kommer samman för att mötas och visa upp den senaste produktutvecklingen på ett gigantiskt mässområde, stort som 20 fotbollsplaner. Parallellt arrangeras även MWCs start-up mässa 4YFN, med fokus på framtiden 4 Years From Now på Barcelonas näst största kongressanläggning närmare […]

Mobile World Congress i Barcelona avslutas idag. En enorm smältdegel där branschfolk från hela världen kommer samman för att mötas och visa upp den senaste produktutvecklingen på ett gigantiskt mässområde, stort som 20 fotbollsplaner. Parallellt arrangeras även MWCs start-up mässa 4YFN, med fokus på framtiden 4 Years From Now på Barcelonas näst största kongressanläggning närmare stan. Vi var där i syfte att förstå trenderna inom närhetsbaserad interaktion och geststyrning samt hitta potentiella partners för vår m-handels satsning Blippit. Detta är våra personliga tankar från mässan. En annan rapport följer från vårt utställande geststyrningsteam efter mässan.

Crunchfish ställer ut i den svenska paviljongen tillsammans med en tjugotal andra bolag. Vi visar upp vår interaktionsteknologi för AR där vi med en enda nyp-gest kan erbjuda all form av interaktion, även om enheten bara är utrustad med en vanlig 2D kamerasensor. Det är den sensor som finns i dagens mobiler och även viktig för smarta AR-glasögon om de skall vara tillräckligt nätta för att volymmarknaden för privat bruk skall öppnas upp.

Henrik Winberg och Joakim Nydemark i Crunchfish monter på MWC

Marknaden för smarta AR-glasögon är idag fokuserad på industriella tillämpningar och det visades upp massor av ny teknologi inom området. Crunchfish står även i Infineons monter för exemplifiera vad vår interaktion kan göra tillsammans med deras avancerade time-of-flight sensorer.

Microsoft är marknadsledare inom smarta AR-glasögon med Hololens. De har också fokus på industriell tillämpning. Under mässan lanserade de sin andra generation av produkten. https://youtu.be/k_eNxzn9DT0 Vi gläds över att Microsoft visar upp handgester som huvudsaklig interaktionsmetod i Hololens 2 med sin inbyggda time-of-flight sensor. Det stärker vår övertygelse att vi är på rätt väg med vår interaktionslösning och kommer vara attraktiva på marknaden, inte minst eftersom vi möjliggör för nättare AR-glasögon för industriella tillämpningar och den kommande konsumentmarknaden.

Med Hololens 2 erbjuds utökade möjligheter att skapa och interagera med virtuella objekt, så kallade hologram. De talar även om att koordinater i rymden, så kallade SLAM-punkter, skall kunna delas mellan olika AR-enheter, inklusive mobil AR. Det öppnar upp för att AR-applikationer kommer att kunna interagera med varandra när de visualiserar samma augmentering eller förstärkning av verkligheten.

Möjligheten för olika AR-applikationer att uppleva samma virtuella objekt kommer att snabba på standardiseringen av AR-interaktionen. Det är positivt för Crunchfish eftersom vi erbjuder en homogen gestinteraktion, oavsett om användaren kör en AR-applikation i mobilen eller i smarta AR-glasögon. Microsoft kommer fortsätta att utveckla geststyrning för Hololens och vi för alla andra AR-enheter och AR-applikationer.

Joachim och Iris Barcia, Keima

När det gäller kontaktlös interaktion för m-handel visade mässan i huvudsak upp NFC interaktion med kortterminaler eller scanning av QR-koder som är vanligt på den kinesiska marknaden. Vi såg inte mycket på mässan av bluetooth-baserad interaktion, som Crunchfish Proximity har utvecklat åt Blippit. Det är positivt eftersom vi då har ett försprång med bluetooths många fördelar över både NFC och QR-koder som närhetsbaserad interaktion, samtidigt som vår patentsökta blippfunktion åstadkommer samma sak i absolut närhet.

Blippits egenutvecklade appterminal som ger mobila appar access till butikskassan har potential att bli en global game changer för betalning i butik. Som tidigare annonserats kommer vi att visa upp lösningen i ClearOns monter på Innoday 21 mars i Stockholm med Swish som app. På MWC sökte vi efter fintech-bolag som levererar tekniklösningar för butikshandeln för att förstå vad de erbjöd och hur deras lösning kunde komplettera Blippits lösning. Vi träffade ett handfull bolag som erbjöd betalväxlar som Blippit skulle kunna integrera sig mot.

Franska Ingenico marknadsför sig som global ledare för sömlös betalning. I deras monter hamnade vi i bra diskussioner om hur Blippits innovativa appterminal kunde komplettera deras erbjudande på världsmarknaden. Kommer att bli spännande att följa upp de diskussionerna. Vi sökte även efter Verifone som är Ingenicos amerikanska huvudkonkurrent, men de var inte närvarande som utställare på mässan.

Vid besök på MWCs 4YFN-mässa inne i Barcelona hade vi förväntat oss att bara hitta start-ups, men där fann vi även Amazon som utställare. Kanske inte förvånande ändå eftersom deras Amazon Go är ett framtidskoncept för butikshandeln samtidigt som de driver digitalisering av dagligvaruhandeln med deras köp av Whole Foods kedjan i USA för några år sedan. Vi hade en trevlig diskussion även med dem om appterminalens möjligheter som också kommer bli kul att följa upp.

Sammanfattningsvis känner vi oss efter hektiska dagar på mässan mycket optimistiska inför framtiden. Crunchfish har världsledande interaktionsteknologier för både AR och fysisk handel och vi kommer få bra utväxling på vår position när dessa marknader nu tar fart.

Vid pennan:
Crunchfishs grundare Paul Cronholm och styrelseordförande Joachim Samuelsson