Kan du se in i framtiden? Crunchfish kan.

2021-02-04|

Alltför länge har människan anpassat sig till teknik, när det självklart borde vara tvärtom. Varför är vi exempelvis beroende av nätet när vi betalar? Varför går folk omkring och tittar ner i mobilen hela tiden? Varför är det krångligt att kommunicera digitalt med närheten? Det är utmaningar som radikalt nytänk och spetsteknologi löser. Techbolaget Crunchfish skapar ett samhälle som passar människan.

Med brett fokus attackerar Crunchfish morgondagens utmaningar med innovativa lösningar inom vitt skilda områden som betalning, matsvinn, interaktion i närheten samt geststyrning för smarta glasögon. Brokig lista, men också skälet till att Crunchfish kommer bidra till morgondagens samhälle. Med en sällsynt kombination av mod och tekniskt kunnande tar bolaget sig an de mest skiftande vardagsutmaningar inom fem lösningsområden.

Digital cash – Varför är vi beroende av nätet när vi betalar?
7 patentsökta uppfinningar under 2020, ingen beviljad ännu.

Crunchfish färskaste lösningsområde är digitala kontanter, där bolaget möjliggör kontanter i digital form. Smidigheten att betala digitalt och även pandemin gör att kontantanvändandet minskar snabbt, men det har samtidigt gjort oss sårbara eftersom vi blivit beroende av att uppkopplingen och betaltjänsterna måste fungera. Det är en onödig risk att ta och ett typexempel på hur teknologin sätter upp onödiga hinder, förklarar Joachim Samuelsson, VD för Crunchfish.

– Det tidskritiska betalögonblicket bör implementeras som ett separat steg, helt skilt från den efterföljande överföringen mellan konton. Med denna enkla och geniala förändring tar vi med ett trollslag bort alla risker med vad som kan strula online vid betalning. Crunchfishs digitala kontanter funkar verkligen alltid, är enkla att använda och sist med inte minst, du kan vara privat. Banken behöver inte se vad du gör bara för du betalar digitalt.

Blippit – Varför kan vi inte blippa i många fler sammanhang?
6 patentsökta uppfinningar sedan 2017 av vilka 5 blivit beviljade.

Blippit levererar smidig betalning. Det är bekvämt att blippa och Crunchfish gör det lika enkelt att betala med Swish som att blippa ett kort. Appterminalen Blippit utgör bryggan mellan kundens mobil och butikskassan. Teknologin möjliggör även blipp i andra sammanhang som exempelvis för att hämta erbjudanden, checka in, låsa upp eller logga in med hjälp av mobilen.

– Blippits stora genombrott kommer med digitala kontanter eftersom appterminalen kommer att överföra offlinebetalningar direkt till kassan.

Food waste – Varför slängs en tredjedel av all mat som produceras?
1 patentsökt uppfinning 2019 som blivit beviljad.

En tredjedel av mat som produceras slängs. Det innebär stora ekonomiska kostnader och stor negativ påverkan på klimat och miljö. Genom ett automatiserat sätt för handeln att ge konsumenter rabatt i kassan om de inte slentrianmässigt väljer den färskaste varan. Allt bygger på att inom en snar framtid kommer den randiga EAN-koden på varor istället blir en rutig QR-kod, där man även kan representera även individuell information för varan, som exempelvis dess bäst-före-datum. Bra rabatter på äldre varor kommer att påverka vårt köpbeteende och minska matsvinnet. Enkelt och genialt.

Nearby – Varför är det krångligt att kommunicera digitalt med närheten?
14 patentsökta uppfinningar från 2014 varav 12 blivit beviljade.

Närheten är nästa område för mobilen att erövra. Även den kan digitaliseras för att människor skall förstå mycket mer om sin omgivning än vad som är möjligt med sinnena. Med mobilen kan man upptäcka och kommunicera med allt och alla som befinner sig i närheten. Med sitt godkännande gör man det möjligt att upptäcka och kommunicera med alla omkring sin egen digitala bubbla. Sömlösa superkrafter.

Gestures – Varför går folk omkring och tittar ner i mobilen hela tiden?
13 patentsökta uppfinningar från 2012 varav 11 blivit beviljade.

Med geststyrning styr man elektronik med bara händerna. Exempelvis kan man skippa selfiepinnen och ta foton på avstånd med Crunchfishs populära gratisapp GoCam på appstore. Det stora genombrottet för geststyrning kommer dock med smarta AR-glasögon. Då blir händerna fria och människor kan äntligen lyfta på blicken från mobilen.

Crunchfish framgång baseras på ett radikalt nytänkande som manifesteras i en offensiv patentstrategi. Patent ger bolaget en skyddad position i 20 år från ansökningsdagen. 39 uppfinningar har patentsökts varav 29 redan är beviljad patent på någon marknad, trots att Crunchfish endast har 25 anställda. Imponerande uppfinningsverkstad, säger Joachim Samuelsson, VD för Crunchfish. Crunchfish är ett techbolag i absolut världsklass som löser framtidens utmaningar på radikalt nya sätt. Vi låter aldrig tekniken diktera villkoren, utan anpassar den alltid efter vad som passar oss människor bäst

 

FAKTA OM CRUNCHFISH – crunchfish.com

Crunchfish är ett techbolag med patentsökta lösningar för digitala kontanter som kan integreras både med betalningsrälsen eller mobila plånböcker. Lösningarna är globalt skalbara och gör digitala betalningar mer robusta eftersom riskerna med störningar och driftstopp elimineras. Vi har också utvecklat Blippit, en appterminal som ansluts till kassasystem för både online- och offlinebetalningar och har en patentsökt lösning för att minska matsvinnet. Crunchfish utvecklar även geststyrning av smarta AR-glasögon till konsumentmarknaden. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Denna artikel publicerades ursprungligen den 4 februari 2021 i bilagan Morgondagens Samhälle #1 2021 i Dagens Industri.

 

Ladda ner som PDF